Få påskestemning i stua med enkle grep

Rosa blomsterdekorasjon og eggeskall
Påskedekorasjon på kjøkkenet

Heldigvis finnes det mange enkle måter å skape den gode påskestemningen på. Vi viser deg hvordan du pynter med hjemmesnekret stearinlys, påskeegg og gåsunger.

Når vi tenker på påske tenker vi på Kvikk Lunsj, Solo og solbrune nesetipper i fjellveggen. Vi tenker på påskeegg i form av fargede egg som man spiser, fargede egg som brukes til pynt og påskeegg fylt med godteri. Vi tenker på gåsunger, gule påskeliljer og påskeharen. Naturligvis tar vi med oss noen av disse elementene når vi skal pynte til påske.

Pynt med påskeegg og gåsunger

Gåsunger vitner om at vinteren er på hell og gjør seg godt i en fint pyntet stue. Gi blomstene en pause og overlat plassen til en bunt kvister med lubne, myke, vakre gåsunger. Dekorer gjerne gåsungene med malte påskeegg. Da har du full frihet til å velge hvilke farger du skal dekorere med, slik at det passer stilen og interiøret hjemme eller på hytta.

Når du skal henge opp eggene kan du for eksempel å bruke en tråd og en bit av en fyrstikk. Knytt tråden rundt midten og stikk fyrstikken på langs ned i hullet som er i toppen på egget. Når hele fyrstikken er gjennom hullet, vil fyrstikken snu seg på tvers inni egget, slik at tråden henger fast. Knytt deretter den andre enden i en av greinene. Mer enn det skal ikke til. Det er så enkelt, og likevel gjør det så mye positivt for stemningen.

Dekk bordet

En deilig påske inkluderer mye god mat og lange samtaler. Spisebordet spiller derfor en sentral rolle i pynteseansen. Vi foreslår at du lager fine, eggeformede bordkort og knytter serviettene formet som kaninører. Det er lov å bruke rikelig med pynt, så kan dekoren vare gjennom hele påsken. Absolutt all pynten behøver ikke å være skinnende gul, men det er hyggelig å følge tradisjonene ved å bruke noen fine, påskegule innslag.

Påskefrokost dekket med fargede egg, oversiktsbilde
Dekk bordet til påske
Brukte egg som er fylt med stearinlys
Åpne eggeskall med stearin i seg
Vær kreativ og lag stearinlys av gamle eggeskall
Påskekrans dekorert med egg
Dekorer ytterdøren med en påskeinspirert dørkrans

Lag stearinlys i eggene

Det finnes flere fremgangsmåter når det kommer til å støpe stearinlys hjemme. Man kan for eksempel smelte gamle stearinstubber eller bivoksplater, men vi har valgt å smelte lysgele kjøpt på vår lokale hobbybutikk.

Du trenger

 • Lysgele
 • Lysveke
 • Eggeskall
 • Valgfritt:
 • Smeltelim
 • Konditorfarge/pigmentfarge
 • Dråper med duft

Slik gjør du

 1. Finn frem egg. Har du allerede malt egg til påskepynten kan du ta noen av de.
 2. Gi eggene et kontrollert hakk for å fjerne toppen. Kontroller at skallene er rene og tørre.
 3. Sett eggene i eggekartongen slik at de står stødig.
 4. Smelt lysgeleen i et vannbad eller i en gryte av rustfritt stål. Ønsket temperatur er rundt 85 grader.
 5. Valgfritt: Tilsett konditorfarge eller dråper med duft.
 6. Sett en veke i eggeskallet. Hvis du har smeltelim, kan du bruke det til å feste veken i bunn, men hvis ikke så kan du knyte toppenden av veken i en tynn pinne som du kan bruke til å holde tuppen oppe. Hell over lysgeleen.
 7. Vent til stearinen har tørket.
 8. La eggene stå i eggekartongene eller sett dem i et barkstykke og pynt gjerne med småbunter av blomster, fjær, vaktelegg eller mose.
 9. Nå har du en lekker, hjemmelaget påskepynt som gir dobbel glede; både lys og hyggelig stemning på kveldstid. Pass godt på at eggene står stødig før du tenner flammen.

Lag dørkrans

Vil du pynte mer enn bare i stua, kan du dekorere ytterdøra med en påskeinspirert dørkrans.

Du trenger

 • Halmkrans
 • Plastegg
 • Limpistol
 • Grønn ståltråd
 • Tang
 • Valgfri dekor: Kvister/lyng/gåsunger

Slik gjør du

 1. Start med kransen. Ta en del med din valgte dekor og plasser den på ønskelig sted på halmkransen. Fest den ved å surre ståltråd rundt.
 2. Gjenta prosessen til hele kransen er dekket med ønsket dekor. Sett av plass til eggene.
 3. Lim eggene på med limpistol.
 4. Kontroller at kransen ser fyldig og fin ut. Suppler med ekstra dekorelementer hvis nødvendig.
 5. Helt til slutt lager du en hempe av ståltråd som festes på baksiden, slik at kransen er klar til å henges på en krok på døra.