Kom i julestemning og lag hjemmelagde pepperkaker

Et fat med pyntede pepperkaker
Ingen jul uten hjemmelagde pepperkaker. Foto: Matprat.no
Amfelia og Oskar sammen med to barn, holder opp et brett med pepperkaker

Pepperkaker smaker ekstra godt når de er hjemmelagde, og kan både spises og brukes som julepynt. Vi deler oppskriften på pepperkakedeig du lager på 1-2-3.

Hjemmelagde pepperkaker med hjemmelaget pepperkakedeig hører julen til! Pepperkakeverksted på kjøkkenet skaper fin julestemning og smaker utrolig godt i en mørk adventstid. Sett på julemusikk og lag det alene, eller del opplevelsen med noen du er glad i.

Pepperkakene egner seg også som pynt på juletreet eller som hengende julepynt i kjøkkenvinduet. Lag et hull øverst i pepperkakene før du steker dem, og heng dem opp i et silkebånd eller en fin tråd. Pass på at du lager hullet litt større enn du tror er nødvendig, da hullet krymper under steking.

Tips!

Planlegger du å lage julekalender til barna denne julen? Legg en pepperkakeform i en av gavene, som et hint til at dere skal bake pepperkaker sammen senere på kvelden. Dette er en perfekt aktivitet å gjøre i for eksempel helgen, slik at hele familien kan vært med.

Under viser vi deg hvordan du lager den beste pepperkakedeigen – steg for steg.

Hjemmelaget pepperkakedeig

Oppskriften (ca 20 porsjoner)

  • 300 gram smør
  • 300 gram sukker
  • 3 desiliter mørk sirup
  • 0,5 teskje malt nellik
  • 2 teskje malt ingefær
  • 2 teskje pepper, strøkne
  • 2 teskje malt kanel
  • 2 stykk egg
  • 4 teskje natron
  • Cirka 900 gram hvetemel

Melisglasur til pynt

  • Cirka 250 gram melis
  • 1 stykk eggehvite
  • 0,5 teskje sitronsaft

Slik gjør du

  1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp innholdet i kjelen til sukkeret er smeltet. Tilsett nellik, ingefær, pepper og kanel, og rør godt sammen.
  2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn egg.
  3. Ha i natron, og sikt inn mel. Rør alt sammen til en jevn deig. Deigen skal være ganske myk og klissete, den vil bli mye hardere når den blir kald!
  4. Hell deigen over i en bolle og dryss litt hvetemel på toppen. Dekk til med litt plastfolie og sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
  5. Skjær løs et stykke av deigen. Plasser resten av deigen tilbake i kjøleskapet. Elt deigen forsiktig. Tilsett litt mer mel om den virker for myk.
  6. Kjevle deigen ut til cirka 3 millimeter tykkelse. Det er enklest når deigen er myk som plastilina. Stikk ut pepperkakefigurer og flytt dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Samle restene av deigen og legg den kaldt. Skjær ut et nytt stykke av deigen og gjenta prosessen. Deigen blir vanskelig å jobbe med når den blir for varm, så da kan den få hvile i kjøleskapet igjen.
  7. Stek kakene midt i stekeovnen på 175 °C i cirka 10 minutter. Avkjøl kakene helt på rist.
  8. Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en tykk glasur, og dekorer kakene slik du ønsker.

Oppskrift er hentet fra Matprat.no

Tips!

Bruk gjerne en sprøytepose med en tynn sprøytetipp dersom du skal pynte detaljert. Trenger du inspirasjon til hvordan du kan pynte pepperkakene, finner du masse inspirasjon på Pinterest og Instagram.